Egészségvédelem UV fóliával

Manapság mindenütt próbálják felhívni a figyelmünket a Nap káros hatásai elleni védekezésre, azonban csak néhányan látják be e súlyos probléma egyre növekvő hatását. A földet elérő UV terhelés az elmúlt években megnövekedett, így a nyári hónapokban már nem meglepő a 8-as vagy akár afölötti riasztási érték sem. Ma már bizonyított tény, hogy az ultraviola sugárzás fontos szerepet játszik a bőrrák legfontosabb alfajainak kialakulásában. A legújabb kísérletek eredményeképp az is bebizonyosodott, hogy az ultraviola sugárzás csökkentheti a szervezet immunrendszerét is különféle külső behatásokkal szemben.

Az UV nem csak a bőrünket támadja! Az egyetlen testrészünk a bőrünkön kívül a szem, mely közvetlen napsugárzásnak van kitéve, ezért ennek védelme is fontos feladat. Amint az ultraviola sugarak elérik a szemet, legfőképpen a konjunktíva membránban, a korneában, a szemlencsében, vagy a retinában tudnak károsodást okozni. A leggyakrabban előforduló időszakos károsodást, a szoláris retinopátiát akkor érzékelhetjük, ha egyenesen belenézünk a vakító napba. Bár ez rendszerint elmúlik, mégis okozhat hosszabb távú problémát is. Ezt az UVA sugár és a kék színű látható fény váltja ki.

A retina más sérüléseit is előidézheti a gyakori sugárzás. A csecsemők, a gyerekek és a tinédzserek a leginkább veszélyeztetettebbek. Bár a cornea a 295 nanométer alatti hullámhosszal rendelkező sugarak nagyját elnyeli, a szemlencse csak lassan fejleszti ki ezen képességét, hogy elnyelje az UV sugarakat és a látható kék fényt, de ezt a képességét a szem csak a felnőtt korra éri el. Bár a szem megfelelő UV védelmet ér el felnőtt korra, de sajnos a túlzott UV sugárzás hatásai ellen nem tud megfelelően védekezni még ekkor sem. Mivel a lencse nem tudja megfelelően árnyékolni a megrongálódott sejteket, azok nem tudnak meggyógyulni. Ezek a sérülések a későbbiekben ködös foltokat eredményezhetnek a látásunkban.

Megelőzés

Bőrrák, leégés, pigment foltok, kiütések, retinasérülés, ráncosodás. Mindezen betegségek és tünetek összefüggésben állnak az ultraviola sugárzással. Bár a tudósok azon dolgoznak, hogy ezek gyógyíthatóak legyenek, mégis mindenképpen a legjobb módszer a megelőzés. Sosem késő elkezdeni a bőrünk és szemünk megóvását az UV sugárzással szemben. Az UV szűrő megoldásoknak és a korlátozott idejű napon tartózkodásnak köszönhetően megóvhatjuk bőrünket a további károsodástól, sőt némely esetben a bőr károsodása még gyógyítható is lehet. Sötétben élni mentális egészségünket nézve olyan káros hatásokat rejt magában, mint a folytonos napsütés a bőrünk és a szemünk számára. A rendelkezésre álló UV szűrő technológiák használatával, úgymint a LLumar UV védő fóliák, kiküszöbölhetjük saját magunk és családunk UV általi veszélyeztetettségét.

A LLumar UV fóliák 99,9%-ban képesek kiszűrni a káros UV sugarakat, ezzel minimálisra csökkentve okozott hatásukat. Ezt a hatásos szűrést nemzetközi tesztek, mint például a Hochenstein Intézet tesztje, ami 160 faktoros védelmet állapított meg a LLumar fóliára, valamint a Szegedi Tudományegyetem vizsgálatai is bizonyítják. Így a LLumar UV fóliák használatával hatásos védelmet biztosíthatunk magunknak és szeretteinknek.

Akárcsak a naptejeknél, a fóliáknál is meghatározható faktorszámmal a védelem mértéke. Ez azt jelenti, hogy a fóliák használatával, mennyivel több időt tölthetünk a napon. A Hohenstein Intézetben tett vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztelt LLumar fólia az UV-801-es nemzetközi szabvány szerinti 160 faktoros védelmet biztosít, de mivel a szabvány megengedett legmagasabb értéke 80 faktor, így a fólia is „csak” ezt a minősítést kapta. Ez közérthetően azt jelenti, hogy egy érzékeny bőrű egyén erős UV sugárzáskor maximum öt percet tölthet a napon anélkül, hogy leégne, tehát az UV védő fóliák használatával mivel azok 160 faktor védelmet biztosítanak, százhatvanszor annyit, azaz mintegy tizenhárom órát tesznek lehetővé.

Védelem az autóban

Az egyik legveszélyeztetettebb hely az UV szempontjából az autó. Manapság egyre több időt töltünk az autóban, főleg, ha a nyári hosszabb utakra gondolunk vagy csak a rendszeres hétvégi strandra jutásra. Itt a vezető és utasai egy olyan üvegfelületekkel körülhatárolt térben helyezkednek el, melyet a napsugárzás igen komolyan érhet és hatásait, beleértve a veszélyes UVA sugarakat is, átereszti. A gépkocsik üvegei kiszűrik az UVB sugarakat, de az UVA sugarakat nem, vagyis azt a tartományt áteresztik, mely például a melanomát, bőrrákot is okozza. Bár néhány újabb típusú autó első szélvédője nyújt bizonyos fokú UV védelmet, autója összes többi üvegfelülete mindössze csekély mértékben szűri ki az ultraviola spektrum különböző hullámhosszú sugarait.

A tudomány korábbi álláspontja szerint azok a hullámhossz tartományba tartozó sugarak, melyek autója üvegein áthatolnak ’biztonságosak’, de ezt mostanra már megcáfolták annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalával, mely alaposabb kutatások eredményeképp arra enged következtetni, hogy a hosszabb hullámhosszú UV sugarak igenis kifejtik káros hatásukat még akkor is, ha ez a hatás nem azonnal látható. Sajnos az UV sugarak hatása a szervezetben kumulálódik, összeadódik, így lehet, hogy a tünetek csak évekkel később jelentkeznek, az évek során felgyülemlett dózis eredményeként. Egyszerű tényekkel és megfigyeléssel is bizonyítható, hogy a káros sugarak az üvegen át is elérik bőrünket és szemünket, gondoljon csak vissza, hogy bizony az ablakban felejtett újság pár nap múlva kifakul.

Az alábbi ábrán a Magyarországon egyik legmagasabb darabszámban eladott autó ablakának UV áteresztése látható LLumar UV védő fóliával és fólia nélküli állapotban. A méréseket a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai tanszéke végezte.

 

Bizonyított, hogy az autóban a LLumar UV védő fóliák 99,9%-os szűrése hatásosan véd a káros sugaraktól, de kimagasló védelmet nyújtanak a LLumar autófólia sorozat tagjai is, melyek UV visszaverése 99%. Információ a LLumar autófóliákról a www.autofolia.co.hu oldalon található.

Védelem épületek esetén

Időnk jelentős részét épületeken belül töltjük, legyen az otthonunk vagy munkahelyünk. Bár az épületeken belül védettebbek vagyunk az UV sugárzástól, mint a szabadban, az üvegek az UVB sugarakat szűrik, de az UVA sugarakat nem. Tehát az UVA sugarak hatása folyamatosan ér bennünket. A LLumar UV fóliákkal hatásos védelem érhető el ebben az esetben is. Az alábbi ábrán, a egy normál építészetben használt üveg UV áteresztése látható LLumar UV védő fóliával és fólia nélküli állapotban. A méréseket a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai tanszéke végezte.

 

Épületek esetén csakúgy, mint az autóknál kiemelten fontos a védelem. Sajnos az UV sugarak hatása a szervezetben kumulálódik, összeadódik, így lehet, hogy a tünetek csak évekkel később jelentkeznek, az évek során felgyülemlett dózis eredményeként.

Az UV sugárzás káros hatásai legjobban a kisgyermekeket veszélyeztetik, mivel bőrük és szemük sokkal érzékenyebb. Kiemelten fontos a 6 hónaposnál fiatalabb gyermekek védelme, így kisgyermekes családok esetén ajánlott a lakás ablakainak LLumar UV fóliával történő ellátása.

Bizonyított, hogy az épületek esetén a LLumar UV védő fóliák 99,9%-os szűrése hatásosan véd a káros sugaraktól, de kimagasló védelmet nyújtanak a LLumar épületfólia sorozat további tagjai is, melyek UV visszaverése 99%. Információ a LLumar épületfóliákról a www.llumar.hu oldalon található